24 uur meten: een dag aan fijnstof- en CO2-pieken

Er is veel aandacht voor de schadelijke gevolgen van luchtvervuiling, maar de lucht in woningen blijft een blinde vlek. De Volkskrant hing 2 weken lang sensoren in 23 woningen, en laat zien wanneer fijnstof en CO2 gedurende de dag piekt.

Opvallende fijnstofpieken komen door strijken, kaarsen, en met name koken. Uitgelicht wordt met name de fijnstofpiek door wokken: het maximum ligt meer dan 20x hoger dan de dagnorm, en neemt gedurende 4 uur af tot meer dan 5x de dagnorm. Janssen: ‘Ik heb toen een wokgerecht met shiitake en gember gemaakt. De kamer stond behoorlijk blauw, dus dat kan wel kloppen. En het was niet eens echt lekker.

De grote verschillen tussen kookpieken ontstaan door wát en hoe je kookt. Piet Jacobs (TNO): “Bak je op een hoge temperatuur in een roestvrijstalen pan, dan kan dat zomaar tien keer zoveel fijnstof opleveren als bij een teflonpan op een lage temperatuur.” En ook de manier van filteren maakt uit, zo is afzuiging naar buiten beter dan recirculatiekappen: die filteren de lucht vooral op geurtjes en pikken schadelijke stoffen als fijnstof er maar beperkt uit.

In 18 van de 23 woningen kwam het daggemiddelde minstens één keer boven de dagnorm van het WHO. En in eerder onderzoek van TNO, waarbij onder meer Piet Jacobs honderd woningen een jaar lang volgde, overschreed 1 op de 7 woningen het jaargemiddelde van de WHO. Uiteraard speelt ook fijnstof van buiten hierbij een rol: in de door TNO onderzochte woningen kwam gemiddeld de helft van het fijnstof binnengewaaid.

Verder worden in het artikel ook de CO2-metingen fijn uitgemeten. Deze zijn ook weer gelinkt aan fijnstof, met name aan ultrafijnstof. Hierover kunt u in het bronmateriaal verder lezen.

Bron: de Volkrant

Photo by Claudia Ramírez on Unsplash
Shopping Cart