Ultrafijnstof als ‘sluipmoordenaar’ die beteugeld moet worden

Bron: NHnieuws

Meestal gaat het in het nieuws om fijnstof en andere stoffen die de luchtkwaliteit nadelig beïnvloeden, maar ultrafijnstof wordt zelden belicht. Maar uit recent onderzoek van het RIVM blijkt dat omwonenden van staalfabriek Tata Steel vaker ziek worden dan elders in Nederland; er komt bijvoorbeeld significant vaker longkanker voor. Jeroen Olthof, gedeputeerde van Noord-Holland, maakt zich met name zorgen om de concentratie ultrafijnstof in de lucht, alsmede om de uitstoot en opeenstapeling van giftige en kankerverwekkende stoffen.

Het longfonds beaamt de zorgen van Olthof: “Hoe kleiner de fijnstof, hoe meer gezondheidseffecten het heeft”, legt woordvoerder Herman Vijlbrief uit. “Ultrafijnstof dringt dieper door in je longen en komt zelfs in hart en vaten en andere organen terecht, waar het ook voor gezondheidsschade zorgt. Meer aandacht voor ultrafijnstof en het effect op gezondheid is daarom erg belangrijk. Het stellen van normen kan helpen bij het maken van het juiste beleid.”

Demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven liet eerder weten zich in te zetten in Brussel om normeringen, voor onder meer ultrafijnstof, te agenderen. Wel kan het nog jaren duren voordat dergelijke Europese regelgeving gemaakt kan worden, zo waarschuwde ze.

Extra informatie (niet uit bron): Een kanttekening is dat ultrafijnstof lastig te meten is, omdat het om erg kleine deeltjes gaat. Doorgaans wordt met ultrafijnstof alle deeltjes kleiner dan 1 micrometer bedoelt. Om deze goed te meten is duurdere apparatuur nodig, en ook is over de gezondheidseffecten minder bekend. Wel zijn er indicaties dat ultrafijnstof nóg schadelijker is dan ‘normaal’ fijnstof. Het is daardoor lastiger om hier richtlijnen voor op te stellen en deze te controleren. Echter: het opstellen van richtlijnen kan wel de ontwikkeling van goedkopere ultrafijnstofdetectoren stimuleren, en zodoende het controleren makkelijker maken!

Photographer Pixabay

Shopping Cart