Kaarsen uitmaken, hoe moeilijk kan het zijn?

Bron: Quest.nl

Een kaars uitmaken, hoe moeilijk kan het zijn? Het is niet moeilijk, maar je kunt het wel op een ongezonde manier doen.

De beste methode om een kaars te doven
Er bestaan grofweg vier scholen van kaarsendovers. Allereerst zijn er de blazers. Dat is veruit grootste groep, zo blijkt uit een recente poll op Quest.nl. Verder zijn er de buigers: mensen die het brandende lontje even in het vloeibare kaarsvet duwen. Dan onderscheiden we de knijpers, die hun duim en wijsvinger bevochtigen met speeksel en de vlam vervolgens smoren door erin te knijpen. Ten slotte hebben we de verstikkers. Dat zijn degenen die een vlam van zijn zuurstof beroven met een speciale kaarsendover. Maar wat is de verstandigste methode?

Een kaars uitblazen is ongezond vanwege de rook
De blazers trekken in ieder geval aan het kortste eind. Dat komt vooral door de rook die ze bijna onvermijdelijk inademen. Een uitgeblazen maar nog nagloeiende lont is niet langer warm genoeg om het kaarsvet om te zetten in kooldioxide. Door die onvolledige verbranding ontstaat een walm waar onder andere fijnstof in zit. En dat is ongezond. ‘Je krijgt een flinke stoot fijnstof binnen als je kaarswalm inademt’, vertelt onderzoeker Piet Jacobs van TNO.

Wat dan wel?
De knijpers dan? Het ziet er stoer uit, maar je kunt je vingers ermee bezeren. En twaalf kaarsen op die manier doven, is niet leuk meer. En de kaarsendover? Die moet je ten eerste schoonmaken, aangezien er roet en kaarsvet in achterblijft. Ten tweede kan er op die manier alsnog fijnstof ontsnappen, zegt TNO-onderzoeker Jacobs. Even de brandende lont met een stokje of pincet in het hete kaarsvet buigen en hem direct daarna weer overeind helpen, verdient de voorkeur. Dat is ook hoe Jacobs het zelf doet. Geen walm, geen gedoe. De buigers hebben gewonnen.

Photo by Karina Zhukovskaya from Pexels

Shopping Cart