Hoe erg is fijnstof voor mijn kind?

Hoe hou je de energierekening laag?

 

 

 

 

en je huis gezond

Vanwege enorme energieprijzen zie je veel alternatieve ideeën om het thuis warm te houden: brandende kaarsen op de vensterbank of onder een bloempot, of het stoken van hout wordt gezien als een oplossing om de portemonnee te ontzien. Toch heeft dit een onzichtbare maar nare keerzijde: het is zeer slecht voor de gezondheid. In dit blog lees je waarom niet alle ideeën even slim zijn, en wat je kan doen om nadelige gezondheidseffecten te voorkomen.

Wat is er mis met houtstook of kaarsen?

Veel ideeën om de energierekening lager te houden maken gebruik van verbrandingsprocessen, helaas komt hier vaak veel fijnstof bij vrij. Het huis verwarmen door gebruik van kaarsen of een open haard zorgt dan ook voor veel extra fijnstof in de lucht die je ademt. De gevolgen van fijnstof hebben we in dit blog besproken: het verkort je leven gemiddeld met 12 maanden en kan leiden tot (long)ziekten en dementie.

Met name in de winter is het extra belangrijk om te letten op de luchtkwaliteit bij jou thuis: we zitten dan veel binnen, en ramen en deuren zijn meestal gesloten. Al het fijnstof wat je binnen produceert blijf daardoor langer in huis hangen en vergroot zo je blootstelling aan fijnstof. Het advies is dan ook om juíst ’s winters regelmatig deuren en ramen open te gooien.

Deze zee van kaarsen is dus géén goed idee!

pexels-irina-anastasiu-54512

Energierekening

Maar de portemonnee dan, die is ook niet eeuwig gevuld? Zie het zo: je portemonnee op deze manier te sparen, gaat ten koste van de gezondheid van jou en je gezin. Het Longfonds en de GGD’s zijn er dan ook duidelijk over: stoken met hout is een super slecht idee.

Gelukkig gaat vanaf 1 januari 2023 het prijsplafond in. Voor de eerste 1200 kuub gas die je verbruikt, betaal je dan maximaal €1,45. Voor de eerste 2900 kWh aan stroom maximaal €0,40. Dit drukt de kosten aanzienlijk. Toch zullen veel mensen met het idee spelen om extra hout te stoken om de energierekening verder in te perken. Met name mensen met een kleinere portemonnee hebben mogelijk geen keus. Gelukkig is het wel mogelijk je huis op een gezonde manier te verwarmen, hoe je dat doet lees je hieronder.

Hoe kan je goedkoop je huis verwarmen?

Natuurlijk helpt het al veel om jezelf warm te houden: een dubbel paar sokken en T-shirts, en een warme trui met lange mouwen zorgt er al voor dat je het minder snel koud krijgt. Denk ook aan een kruik en dekentjes, en om ook regelmatig een glas warme thee of koffie te drinken (koffie verhoogt sowieso je lichaamstemperatuur). Voor koude handen kan je vingerloze handschoenen kopen.

Naast jezelf kan je ook je huis aanpassen aan de kou. Let er in ieder geval op dat je radiator de ruimte heeft om het huis op te warmen: veel warmte gaat verloren in meubilair wat tegen de verwarming aanstaat, of via de kozijnen. Reflecterende folie of zelfs ventilatoren kunnen helpen met het verspreiden van de warmte door het huis heen.

Een kleed op de grond en sluiten van gordijnen helpt met het isoleren van je huis, kijk alleen wel uit dat de warme lucht van de radiator niet achter het gordijn blijft hangen. Sluit ook deuren naar gangen en kamers (en verwarm deze ook niet), hierdoor blijft een kamer veel makkelijker op temperatuur. Je kan verder isoleren door kieren te kitten of er een kussen of kleed voor te leggen.

Met het oog op duurzaamheid kan je bij sommige gemeenten (zoals de gemeente Nijmegen) subsidies of cadeaubonnen krijgen om zo makkelijker de energierekening laag te houden.

Fijnstofmeten

Wat ten slotte veel kan helpen is het meten van fijnstof. In dit blog behandelen waarom dit nuttig kan zijn: je krijgt inzicht in de luchtkwaliteit van de ruimten waarin je leeft, en je weet beter welke handelingen de luchtkwaliteit verslechteren én verbeteren. Zo weet je wanneer je beter even het raam open kan zetten, maar doe je dit niet onnodig vaak. Op deze manier hou je makkelijker de lucht schoon en je gezondheid in check!

Shopping Cart