Hoe ontstaat fijnstof?

Hoe ontstaat

fijnstof?

Fijnstof ontstaat tijdens verbrandingsprocessen in huis en buitenshuis. In feite ontstaat overal en de hele dag door fijnstof. Hoe zit dat nou precies? Dat lees je in deze blog.

Wat is fijnstof?

Fijnstof is de verzamelnaam voor alle kleine stofdeeltjes die in de lucht zweven. Een deel is altijd aanwezig in de lucht, zoals zeezout. Fijnstof bestaat uit minuscule stofdeeltjes kleiner dan 10 micrometer. Omdat deze deeltjes zo klein zijn kunnen we ze niet zien.

Een groot deel van het fijnstof wordt door mensen gemaakt, bijvoorbeeld bij uitlaatgassen, het branden van kaarsen, door roken of door bakken en braden. Het meeste fijnstof bestaat uit roet (koolstof). Maar fijnstof kan ook ontstaan uit andere stoffen, zoals ammoniak (veeteelt) en stikstofoxiden (uitlaatgassen).

Vanwege de gezondheidseffecten op je lichaam is het belangrijk om te weten waar en wanneer fijnstof ontstaat en wat je  wat je kunt doen om blootstelling hieraan te verminderen.

Hoe krijg je fijnstof in huis?

In het nieuws wordt vaak gesproken over fijnstof in de buitenlucht. Dit ontstaat bijvoorbeeld op drukke wegen, in industriegebieden, maar ook in de veehouderij. Dit kan dan in huis komen, wanneer deuren en ramen open staan. Dichter bij huis moet je denken aan de barbecue op een zomerse dag of de open haard in de winter.

Je moet echter niet denken dat het sluiten van de ramen fuinstof buiten wordt gehouden. In huis wordt de meeste fijnstof veroorzaakt door  kleine, dagelijkse handelingen.

Hoe ontstaat fijnstof in huis?

De meeste fijnstof ontstaat tijdens een verbrandingsproces. Denk aan hele kleine deeltjes as of roet die de lucht in gaan. Bij een verbrandingsproces is echter niet altijd vuur betrokken. Neem koken op vuur als voorbeeld. Het is niet het vuur, maar het eten dat voor fijnstof zorgt. Bak je iets of braad je je vlees, dan spreken we van een verbrandingsproces. Voedsel bereiden door het in water te koken, produceert dus geen fijnstof: je eten wordt niet bruin of zwart.

Naast verbrandingsprocessen zijn er andere  bronnen van fijnstof, zoals wrijving. Bijvoorbeeld het verschuiven van je stoel of de wieltjes van je stofzuiger die over de vloer rollen. Stuk voor stuk handelingen die in elk huishouden voorkomen. Ook een spray zorgt voor fijnstof, zij het in mindere mate. Bijvoorbeeld je deodorant en schoonmaakmiddelen die je sprayt, deze kunnen uren in de lucht blijven hangen.

De laatste en meest waarschijnlijke oorzaak van fijnstof is gewoon stof. Dit kan opwaaien, waardoor fijnstofdeeltjes in de lucht komen. Hoewel stof zichtbaar is en dus makkelijk schoon te maken is dit met fijnstof helaas niet altijd het geval.

De vijf grootste fijnstofbronnen in huis zijn:

  1. Bereiden van eten
  2. Open haarden, vuurkorven e.d.
  3. Kaarsen
  4. Huisdieren
  5. Schoonmaakspullen

Wat kan jij doen tegen fijnstof in huis?


Natuurlijk hoef je niet te stoppen met eten bakken, stofzuigen of het gebruik van deodorant. Maar door te herkennen wanneer er fijnstof ontstaat kan je extra aandacht besteden aan ventilatie en je blootstelling verminderen door een andere kamer te gebruiken. Ventileer tijdens en na het koken en stofzuigen. Spuit deo in de badkamer nádat je klaar bent met je ochtendritueel.

Het gebruik van een fijnstofmeter maakt het makkelijker om de productie van fijnstof te herkennen. Je leert bij welke handelingen je fijnstof produceert. Ieder huis, persoon en situatie is namelijk uniek, en iedereen heeft andere wensen! Als je kaarsen eigenlijk toch wel heel gezellig vindt, kom je er misschien wel achter dat het wel meevalt met fijnstof als je tijdig ventileert. Uiteindelijk ben je zelf bepalend voor de luchtkwaliteit in jouw huis.

De AeroCount fijnstofmeter

Onze fijnstofmeters helpen jou gezonder te leven. Met de single of duo-led fijnstofmeter weet jij elk moment van de dag hoe schoon óf vies jouw binnenlucht is. Via de webapplicatie is dit namelijk live te zien op je smartphone of laptop.

 

Shopping Cart