CO2-uitstoot Rotterdamse haven daalde vorig jaar met 10 procent

Bron: NT.nl De CO2-uitstoot in de Rotterdamse haven daalde vorig jaar met 10 procent, voornamelijk door verminderde uitstoot van kolencentrales. Deze centrales op de Maasvlakte stootten 2 miljoen ton minder CO2 uit dan het voorgaande jaar. Ondanks een lichte toename in uitstoot van gascentrales, verminderde de elektriciteitsproductie uit fossiele bronnen met 20 procent. Het Havenbedrijf …

CO2-uitstoot Rotterdamse haven daalde vorig jaar met 10 procent Read More »

Luchtkwaliteit in slechts drie Europese landen voldoende, Azië meest vervuild

Bron: NU.nl Het recente World Air Quality Report van IQAir onthulde dat slechts zeven landen vorig jaar voldeden aan de wereldwijde norm voor fijnstof in de lucht, waarbij Estland, Finland en IJsland in Europa opvielen. Azië werd echter geconfronteerd met de meest ongezonde luchtkwaliteit, met Bangladesh, India en Pakistan als topvervuilers. De gegevens benadrukken de …

Luchtkwaliteit in slechts drie Europese landen voldoende, Azië meest vervuild Read More »

Wereldwijd probleem in steden met luchtkwaliteit

Bron: SmartCitiesWorld Het State of Global Air-rapport wijst op de alarmerende luchtkwaliteit in steden wereldwijd, waarbij fijnstofvervuiling (PM2.5) en stikstofdioxide (NO2) de grootste zorgen baren. Voertuigemissies, kolen- en houtverbranding, en industriële activiteiten dragen bij aan deze ernstige vervuiling, die jaarlijks wereldwijd tot 5,1 miljoen doden en talloze gezondheidsproblemen leidt. Terwijl sommige steden erin slagen hun …

Wereldwijd probleem in steden met luchtkwaliteit Read More »

”Veranker binnenluchtkwaliteit in wet- en regelgeving”

Bron: SWP Experts dringen aan op de verankering van binnenluchtkwaliteit in wet- en regelgeving, met een bijzondere focus op fijnstof, zoals beschreven in de recente Science-publicatie ‘Mandating indoor air quality for public buildings’. Door eisen te stellen aan fijnstofconcentraties, benadrukken de experts de noodzaak om de luchtkwaliteit in gebouwen te verbeteren, vooral gezien de gezondheidsrisico’s …

”Veranker binnenluchtkwaliteit in wet- en regelgeving” Read More »

Vurig of vrolijk Pasen?

Bron: Longfonds Het traditionele gebruik van paasvuren staat ter discussie vanwege de ernstige luchtvervuiling die ze veroorzaken, met name in het oosten en noorden van Nederland. Volgens onderzoek van Scapeler stoten paasvuren tijdens de paasdagen een aanzienlijke hoeveelheid fijnstof uit, vergelijkbaar met de uitstoot van een vrachtwagen die 1.700 keer rond de wereld rijdt. Deze …

Vurig of vrolijk Pasen? Read More »

Eén ding hebben de meeste landen gemeen: vervuilde lucht

Bron: The New York TimesRecent onderzoek van IQAir laat zien dat minder dan 10 procent van de landen en gebieden in 2023 voldeed aan de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie voor fijne deeltjesvervuiling (PM2.5). Dit wijst op ernstige luchtkwaliteitsproblemen wereldwijd, vooral in Azië en Afrika. Het benadrukt de dringende noodzaak van wereldwijde actie tegen luchtvervuiling, voornamelijk …

Eén ding hebben de meeste landen gemeen: vervuilde lucht Read More »

Lucht in Nederland schoner: ‘Maar het is nog lang niet genoeg’

Bron: RTL De luchtkwaliteit in Nederland is het afgelopen jaar verbeterd volgens een nieuw rapport van IQAir, maar het land voldoet nog steeds niet aan de normen van de WHO. Experts benadrukken dat er nog veel moet gebeuren, aangezien jaarlijks nog steeds 10.000 Nederlanders vroegtijdig overlijden door slechte luchtkwaliteit. Voornamelijk de uitstoot van motoren, industriële …

Lucht in Nederland schoner: ‘Maar het is nog lang niet genoeg’ Read More »

RIVM: slechte luchtkwaliteit één van vijf impactvolle determinanten van gezondheid

Bron: RIVM – determinanten gezondheid, RIVM – determinant luchtkwaliteit / download factsheet + praatplaat Het RIVM heeft vijf impactvolle determinanten van gezondheid benoemd: ongezonde voeding, weinig bewegen, problematisch alcoholgebruik, psychosociale arbeidsbelasting en slechte luchtkwaliteit. Door Europees beleid zijn er sinds de jaren zeventig veel minder luchtverontreinigende stoffen uitgestoten, de gemiddelde levensverwachting zou dan zo’n 6 …

RIVM: slechte luchtkwaliteit één van vijf impactvolle determinanten van gezondheid Read More »

Infographic luchtkwaliteit Nederland

Bron: schoneluchtakkord.nl / download infographic Onderstaande afbeelding laat zien dat vrijwel overal wordt voldaan aan de huidige Europese luchtkwaliteitsnormen, maar dat er voor de nieuwe Europese normen nog werk aan de winkels is voor grote delen van Nederland; met name in en rondom steden. Vrijwel nergens in Nederland wordt voldaan aan de WHO advies waarden …

Infographic luchtkwaliteit Nederland Read More »

Imec.istart ondersteunt AeroCount!

bron: Imec.istart (linkedin) Spannend nieuws voor AeroCount: met trots delen we mee dat AeroCount een belangrijke stap zet met de fantastische ondersteuning van Imec.istart! De expertise en middelen van Imec.istart stellen ons in staat om onze NO2-sensor verder te ontwikkelen en de lokale luchtkwaliteit real-time in kaart te brengen. Zo ondersteunen wij gemeenten in het …

Imec.istart ondersteunt AeroCount! Read More »

Lees tip: ‘Vieze lucht is de grootste moordenaar ter wereld’

Lees tip uit de Correspondent. Een mooi artikel over een proces wat vrijwel elk land doorgaat of heeft doorgaan: de transitie van vuile naar schone energie, en de toename in luchtkwaliteit en levensverwachting. Waar Beijing 10 jaar geleden het toonbeeld was van luchtvervuiling, was dat ooit het westen. Zoals bijvoorbeeld Londen; ‘The big smoke’. De …

Lees tip: ‘Vieze lucht is de grootste moordenaar ter wereld’ Read More »

TNO ondersteunt Uruguay bij voorspellen luchtkwaliteit

Bron: TNO TNO zet expertise in om Uruguay te ondersteunen in emissiemonitoring op basis van satellietdata. TNO gebruikt het wereldwijd erkende TROPOMI satellietinstrument en detecteert hoge concentraties luchtvervuiling. Met het LOTOS-EUROS simulatiemodel en satellietinformatie worden voorspellingen gemaakt over de luchtkwaliteit. Deze samenwerking beoogt de oprichting van een continu monitoringsysteem voor luchtvervuiling in Uruguay. De inzet …

TNO ondersteunt Uruguay bij voorspellen luchtkwaliteit Read More »

2024 begint met smog

Bron: RIVM In de eerste uren van 2024 werd in veel Nederlandse steden kortstondige smog door fijnstof gemeten, blijkt uit gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De oorzaak was de overvloedige vuurwerkafsteking tijdens de jaarwisseling, wat resulteerde in een tijdelijk zeer slechte luchtkwaliteit volgens de Nederlandse Luchtkwaliteitsindex. De hoogste concentraties fijnstof werden …

2024 begint met smog Read More »

Inwoner Loosbroek die strijdt tegen fijnstof met lege handen naar huis bij Raad van State

Bron: BD.nl Toine van Alebeek uit Loosbroek, die al sinds 2019 strijdt tegen de hoge concentratie fijnstof rond zijn woning aan de Turfweg, is door de Raad van State met lege handen naar huis gestuurd. De hoogste bestuursrechter kon niets voor hem doen, aangezien er geen concrete overtreder in de buurt kon worden aangewezen. Desondanks …

Inwoner Loosbroek die strijdt tegen fijnstof met lege handen naar huis bij Raad van State Read More »

Verband tussen luchtvervuiling, ALS en Parkinson

Bronnen: Environmental & Epidemiology, parkinson-vereniging.nl, tnnonline.nl, scientias.nl Wetenschappelijke onderzoeken van de afgelopen jaren tonen aan dat luchtvervuiling verband houdt met neurodegeneratieve ziekten zoals dementie, Parkinson, MS en Amyotrofe Laterale Sclerose (ALS). Uit verschillende onderzoeken blijkt dat hogere concentraties van onder andere PM2,5 zorgen voor een toename van diagnoses behorend tot deze ziekten. Met name organische …

Verband tussen luchtvervuiling, ALS en Parkinson Read More »

Roet twee keer zo dodelijk als ander fijnstof

Bron: harvard.edu Amerikaans onderzoek naar fijnstof (PM2,5) gepubliceerd in Science wijst uit dat ‘roet fijnstof’ voor twee keer zoveel sterfte zorgt als fijnstof uit andere bronnen. De schrijvers waarschuwen voor het in gebruik blijven en nemen van kolencentrales; deze stoten grote hoeveelheden roet uit. Roet ontstaat in alle verbrandingsprocessen, zoals bij koken, houtstook, roken en …

Roet twee keer zo dodelijk als ander fijnstof Read More »

‘Hoe je luchtvervuiling kan minimaliseren tijdens het koken’

Bron: bloomberg Koken binnenshuis kan aanzienlijk meer luchtvervuiling veroorzaken dan de gezondheidsrichtlijnen als veilig beschouwen, zelfs in vergelijking met buitenlucht. Een onderzoek van de Colorado State University uit 2020 onthulde dat het bereiden van uitgebreide maaltijden, zoals een Thanksgiving-diner, resulteerde in binnenluchtniveaus van deeltjesmateriaal (PM2.5) die vier keer hoger waren dan de standaarden van de …

‘Hoe je luchtvervuiling kan minimaliseren tijdens het koken’ Read More »

Blootstelling aan fijnstof leidt mogelijk tot slechtere schoolprestaties

Bron: EOSwetenschap Een grootschalige Amerikaanse studie wijst uit dat luchtvervuiling, voornamelijk veroorzaakt door fijnstofdeeltjes, mogelijk leidt tot slechtere schoolresultaten bij kinderen. De studie richt zich met name op PM2,5 fijnstof, deeltjes met een grootte tot 2,5 micrometer, die schadelijk zijn voor de gezondheid en de hersenen kunnen beïnvloeden. Gedurende de periode van 2001 tot 2018 …

Blootstelling aan fijnstof leidt mogelijk tot slechtere schoolprestaties Read More »

Utrecht doet vuurkorf en kampvuur in de ban

Bron: AD De gemeenteraad van Utrecht heeft als primeur besloten om vuurkorven en kampvuren vanaf 2025 te verbieden. Hoewel sommige het besluit betuttelend vinden, kan het het begin zijn van een mogelijke landelijke trend. Experts stellen dat als Nederland wil voldoen aan de advieswaarden voor luchtkwaliteit, particuliere houtstook zelfs volledig verboden moet worden. Ongeveer een …

Utrecht doet vuurkorf en kampvuur in de ban Read More »

Nog onvoldoende duidelijkheid naar gevolgen houtrook op gezondheid

Bron: RIVM/zorgkrant.nl Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) benadrukt dat de rook van brandend hout schadelijke stoffen bevat, zoals fijnstof en koolmonoxide, maar er is nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs om de exacte impact op de volksgezondheid vast te stellen. Uit het Samenwerking Houtrookonderzoek (2022) naar blootstelling van niet-stokers bleek geen duidelijk verband tussen houtrook …

Nog onvoldoende duidelijkheid naar gevolgen houtrook op gezondheid Read More »

Zo houd je het binnenklimaat in huis gezond

Bron: plusonline Nu de avonden langer en gezelliger worden met kaarsen en gourmetten, is het belangrijk om te weten hoe je het binnenklimaat in huis gezond houdt. Volgens expert Piet Jacobs van TNO is ventilatie essentieel, en dat betekent meer dan alleen een raam openzetten om geuren te verdrijven. Continu ventileren in de ruimtes waar …

Zo houd je het binnenklimaat in huis gezond Read More »

Wegverkeer en huishoudelijke verwarming grootste luchtvervuilers binnen Europa

Bron: europeantimes.news Tussen 2014 en 2020 werden in totaal 944 luchtkwaliteitsplannen gemeld bij het European Environment Agency (EEA), de meeste met als doel met het aandeel NOx en PM10 te verminderen. In het westen en noorden van Europa was wegverkeer de voornaamste bron van luchtvervuiling: gedurende deze periode werd bijna twee derde van de overschrijdingen …

Wegverkeer en huishoudelijke verwarming grootste luchtvervuilers binnen Europa Read More »

Verband gevonden tussen slechte luchtkwaliteit door fijnstof en complicaties tijdens de zwangerschap

Bron: mdpi.com Een recente studie in Zuid-Korea concludeerd dat luchtvervuiling binnenshuis door fijnstof (PM2.5) verband houdt met complicaties tijdens de zwangerschap, met name bij jongetjes. Vrouwen die aan meer PM2.5 werden blootgesteld hadden een hoger aandeel vroeggeboorten en baby’s met een laag geboortegewicht. De luchtvervuiling leidde ook tot meer oxidatieve stress bij zwangere vrouwen.

Betaalbare luchtkwaliteitsmonitoring onthult blootstelling van kinderen aan slechte lucht

Bron: news-medical.net Wetenschappers in Polen onderzochten met behulp van betaalbare (niet-wetenschappelijke) fijnstofmeters de luchtkwaliteit om en nabij kinderdagverblijven en crèches. Geconcludeerd werd dat er regelmatig te veel fijnstof in de lucht zit nabij deze locaties, met nadelige gezondheidseffecten voor kinderen tot gevolg. Daarnaast blijkt dat betaalbare fijnstofmeters accuraat genoeg zijn om een goed beeld te …

Betaalbare luchtkwaliteitsmonitoring onthult blootstelling van kinderen aan slechte lucht Read More »

Experts: ramen en deuren potdichthouden is ongezond

Bron: nu.nl Met de komst van kouder en natter weer kan de verleiding groot zijn om ramen en deuren gesloten te houden voor de warmte. Niettemin waarschuwen experts dat dit geen gezonde keuze is. Een gezond binnenklimaat is van cruciaal belang voor het welzijn, volgens Remi Hompe, voorzitter van Gezond Binnen, een platform dat tips …

Experts: ramen en deuren potdichthouden is ongezond Read More »

Zorgen om binnenklimaat woningen en kantoren, experts waarschuwen voor reeks gezondheidsklachten

Bron: AD Het binnenklimaat en woningen, kantoren en scholen is ondermaats aldus experts. Verbeterde isolatie van gebouwen zonder aanvullende ventilatie heeft de luchtkwaliteit verslechterd. En dat terwijl we steeds meer binnen zitten. Eén op de vijf werknemers overweegt een andere baan te zoeken vanwege het binnenklimaat op de werkvloer. En ouders maken zich zorgen over …

Zorgen om binnenklimaat woningen en kantoren, experts waarschuwen voor reeks gezondheidsklachten Read More »

2,5 maand kortere levensverwachting door uitstoot Tata steel

Bron: vandaagenmorgen.nl en NRC Een recent onderzoek van het RIVM naar de gehele uitstoot keten van Tata Steel toont aan dat bewoners van de IJmond, met name in Wijk aan Zee, een verhoogd risico lopen op ziekte als gevolg van de uitstoot van Tata Steel. De studie onthult dat 80% van de inwoners hinder ondervindt …

2,5 maand kortere levensverwachting door uitstoot Tata steel Read More »

Gezonde lucht aanpak van TNO: beleidsmakers krijgen hulpmiddelen om luchtkwaliteit te verbeteren

Bron: TNO Naar aanleiding van TNO onderzoek waaruit blijkt dat geen enkele gemeente in de buurt komt van de WHO-eisen, biedt TNO beleidsmakers hulp bij het realiseren van de schone en gezonde luchtkwaliteitsnormen van het WHO. Aan de hand van een 5-stappenschema helpen zij te evalueren waar en hoe de meeste gezondheidswinst per gemeente te …

Gezonde lucht aanpak van TNO: beleidsmakers krijgen hulpmiddelen om luchtkwaliteit te verbeteren Read More »

Nederland heeft nergens gezonde schone lucht

Bron: AD en gemeente.nu Uit een recent gepubliceerde kaart van TNO blijkt dat alle Nederlandse gemeenten de aanbevelingen van de WHO overschrijden als het gaat om de maximale dagelijkse fijnstofuitstoot. De lucht wordt schoon en gezond genoemd als de limiet van 15 µg/m3norm slechts 4 dagen per jaar wordt overschreden. In Vlieland is de lucht …

Nederland heeft nergens gezonde schone lucht Read More »

10% meer artsenbezoek voor mensen die in slechte lucht wonen

Bron: gezondheidswetenschap.be en DeMorgen Uit een onderzoek blijkt dat Belgen die in wijken met de schoonste lucht wonen, gemiddeld bijna drie keer minder vaak naar de huisarts gaan. Bewoners van wijken met de slechtste luchtkwaliteit moeten daarentegen gemiddeld 10 procent vaker medische hulp raadplegen. Er wordt een verband gelegd tussen slecht luchtkwaliteit en astma, hart- en vaatziekten en depressie: …

10% meer artsenbezoek voor mensen die in slechte lucht wonen Read More »

Schiphol test apparaat voor schonere lucht op luchthaven

Bron: nu.nl Schiphol is bezig met een experiment om ultrafijnstof te verminderen op de luchthaven. Een speciaal ontworpen apparaat zuigt vervuilde lucht met ultrafijnstof op (deeltjes kleiner dan 100 nanometer), filtert deze, en blaast schone lucht terug in de omgeving. Deze maatregel komt nadat eerder onderzoek aantoonde dat de concentratie ultrafijnstof op Schiphol hoger was …

Schiphol test apparaat voor schonere lucht op luchthaven Read More »

Nijmeegse asfaltfabriek opnieuw in de fout met schadelijke stoffen: buurtbewoners eisen actie

Bron: De Gelderlander De omstreden asfaltfabriek APN in Nijmegen-West heeft opnieuw voor ophef gezorgd door op 1 juni 2,5 keer zoveel schadelijke stoffen uit te stoten dan wettelijk is toegestaan. Buurtbewoners eisen dringend actie na deze tweede overtreding in ruim vier maanden. Bij een meting door een extern bureau werd 0,13 milligram per kubieke meter …

Nijmeegse asfaltfabriek opnieuw in de fout met schadelijke stoffen: buurtbewoners eisen actie Read More »

Relatie tussen fijnstof en antiobiotica resistentie

Bron: TheLancet Antibioticum resistente bacteriën zijn wereldwijd een groeiend probleem en veroorzaken jaarlijks al miljoenen doden. Nieuw onderzoek legt verband verband tussen luchtvervuiling door fijnstof en antibiotica resistentie. In een analyse werden gegevens uit 116 landen verzameld van 2000 tot 2018 om het effect van PM2,5 op antibioticumresistentie te schatten. Resultaten tonen significante wereldwijde correlaties …

Relatie tussen fijnstof en antiobiotica resistentie Read More »

Combinatie hitte en luchtverontreiniging verdubbelt de kans op dodelijke hartaanvallen

Bron: sciencedaily.com Nieuw onderzoek uit China suggereert dat extreme temperaturen in combinatie met hoge niveaus luchtvervuiling het risico op een fatale hartaanval aanzienlijk verhogen. De studie, deze week gepubliceerd in het tijdschrift Circulation van de American Heart Association, concludeert dat het risico op overlijden aan een hartaanval kan verdubbelen op dagen met zowel extreem hoge …

Combinatie hitte en luchtverontreiniging verdubbelt de kans op dodelijke hartaanvallen Read More »

Echtpaar Pieters slaapt in dichtgetapete kamer vanwege overlast door houtrook

Bron: Trouw Een persoonlijk verhaal van Ronnie en Vishitra Pieters uit Leeuwarden. Zij hebben al jarenlang te kampen met de hinderlijke houtrook in hun buurt. Ze hebben een isolatiekamer gemaakt van hun slaapkamer door deze volledig af te sluiten met tape om de rook buiten te houden. Met een luchtreiniger filteren ze het fijnstof wat …

Echtpaar Pieters slaapt in dichtgetapete kamer vanwege overlast door houtrook Read More »

Utrecht wil aanvullende maatregelen om luchtkwaliteit te verbeteren

Bron: EGUsphere Utrecht uit ambitieuze plannen om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren en streeft daarbij naar de strengere luchtadvieswaarden van de WHO. Om inwoners te beschermen tegen ongezonde lucht worden aanvullende maatregelen genomen en bestaande maatregelen versterkt. De focus ligt op het halveren van de uitstoot van stikstofdioxide en fijnstof. De gemeente zal …

Utrecht wil aanvullende maatregelen om luchtkwaliteit te verbeteren Read More »

RIVM: Luchtkwaliteit in 2022 iets slechter dan het voorgaande jaar, maar verbetering verwacht

Bron: RIVM Op basis van concentratiekaarten van het RIVM blijkt dat de luchtkwaliteit in 2022 over het algemeen iets slechter was dan in 2021. Weersomstandigheden, zoals temperatuur en droogte, spelen een belangrijke rol bij dit verschil. Voor het eerst geeft het rapport ook een beeld van de verwachte ontwikkeling van de luchtkwaliteit in 2035 en …

RIVM: Luchtkwaliteit in 2022 iets slechter dan het voorgaande jaar, maar verbetering verwacht Read More »

Onderzoek: fijnstof in stallucht zorgt voor meer zware metalen in melk

Bron: nature.com Uit een recent onderzoek blijkt dat de concentratie van fijnstof in de atmosferische lucht een significante invloed heeft op het gehalte aan zware metalen in melk. De studie toonde een sterke correlatie aan tussen de concentraties fijnstof binnen en buiten de stal, waarbij op 51 dagen de dagelijkse standaard voor fijnstof werd overschreden. …

Onderzoek: fijnstof in stallucht zorgt voor meer zware metalen in melk Read More »

Radio fragmenten over houtstook en stikstof

Bron: NPOradio1 – Houtstook [Vanaf 17:00] GroenLinks raadslid Rachel Heijne en Gert Kooij, voorzitter Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK), gaan in gesprek over houtstook, gezondheidsschade, houtstookoverlast en mogelijke oplossingen. Hoewel beide te spreke zijn over het nemen van maatregelen die rookoverlast door buitenhoutstook beperken (voorlichtingscampagne en mogelijk zelfs een vuurkorfverbod), verschillen de meningen over …

Radio fragmenten over houtstook en stikstof Read More »

Staatssecretaris pleit voor subsidies en stookvrije wijken om houtstook te verminderen

Bron: Trouw Staatssecretaris Vivianne Heijnen (milieu) heeft plannen aangekondigd om de vervuiling en overlast veroorzaakt door houtstook tegen te gaan. Uit een enquête blijkt dat één op de vijf Nederlanders hout stookt, voornamelijk voor de gezelligheid. Maar een kwart van de Nederlanders ervaart regelmatig of vaker hinder, met name door de geur. Daarnaast blijkt houtstook …

Staatssecretaris pleit voor subsidies en stookvrije wijken om houtstook te verminderen Read More »

Nijmegen onderzoekt gedeeltelijk verbod houtstook, twijfels over uitvoerbaarheid

Bron: AD.nl Nijmegen overweegt een gedeeltelijk verbod op het stoken van hout in te stellen, maar er zijn twijfels over de uitvoerbaarheid ervan. Het stadsbestuur wil onderzoeken of een dergelijk verbod mogelijk is en wat de gemeenteraad ervan vindt. Hoewel Nijmegen al maatregelen neemt om houtstook tegen te gaan, was een verbod tot nu toe …

Nijmegen onderzoekt gedeeltelijk verbod houtstook, twijfels over uitvoerbaarheid Read More »

Kankerverwekkende barbecue rook via huid in lichaam

Bron: npooradio1 Barbecueën kan op meerdere manieren schadelijke stoffen in ons lichaam brengen, zo blijkt uit onderzoek van de Jihan University in China. Naast het inademen van barbecuerook kunnen deze kankerverwekkende stoffen ook via de huid ons lichaam binnendringen, zo stellen de onderzoekers in het tijdschrift Environmental Science & Technology. Het roosteren van vlees, groente …

Kankerverwekkende barbecue rook via huid in lichaam Read More »

Gemeenten worstelen met nieuwe luchtkwaliteit richtlijnen GGD

Bron: omroepgld Gemeenten worstelen met nieuwe richtlijnen GGD omtrent luchtkwaliteit en gezondheid. Sinds maart dit jaar zijn er nieuwe richtlijnen opgesteld door de GGD, maar uit een recente analyse blijkt dat veel scholen, sportcentra en zorglocaties in de regio, waaronder het Rijk van Nijmegen, niet voldoen aan deze richtlijnen. Volgens een data-analyse van Platform Investico …

Gemeenten worstelen met nieuwe luchtkwaliteit richtlijnen GGD Read More »

Kamer wil onderzoek naar viruslast vanwege fijnstof in veehouderijen

Bron: nieuweoogst.nl Coalitiepartijen VVD, D66, ChristenUnie en een groot deel van de oppositie hebben dinsdag een motie gesteund van GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet. In de motie beweert Bromet dat fijnstof afkomstig uit de intensieve veehouderij op verschillende manieren schadelijk is voor de volksgezondheid, onder andere als drager van bacteriën en virussen. Ze stelt ook dat de …

Kamer wil onderzoek naar viruslast vanwege fijnstof in veehouderijen Read More »

Fabrieken Tata Steel onder verscherpt toezicht na meldingen van vervuiling

Bron: deGelderlander De twee cokesgasfabrieken van Tata Steel in de IJmond staan per direct onder verscherpt toezicht vanwege een opvallend hoog aantal meldingen van vervuiling. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) heeft vastgesteld dat de problemen bij deze vervuilende installaties zich blijven opstapelen. Het aantal meldingen van “ongewone voorvallen” met betrekking tot vervuilende uitstoot naar de …

Fabrieken Tata Steel onder verscherpt toezicht na meldingen van vervuiling Read More »

Bouwsector kan schoner bouwen dankzij slimme bouwlogistiek en nauwkeurige emissiemetingen

Bron: TNO De bouwsector staat voor een grote bouwopgave en de noodzaak om te verduurzamen en minder CO2 en stikstof uit te stoten. Dankzij betrouwbare emissiecijfers en inzichten in slimme bouwlogistieke maatregelen kunnen aanzienlijke stappen worden gezet. Het Afsprakenkader, een strategische samenwerking tussen IenW, Rijkswaterstaat en TNO, stimuleert de uitwisseling van kennis op het gebied …

Bouwsector kan schoner bouwen dankzij slimme bouwlogistiek en nauwkeurige emissiemetingen Read More »

Canadese rook bereikt Nederland

Bron: bnnvara.nl Rookdeeltjes afkomstig van de Canadese bosbranden hebben Nederland bereikt volgens berekeningen van het Noorse onderzoeksinstituut NILU. De rook veroorzaakt overlast in Noord-Amerika en kan gezondheidsklachten veroorzaken, waaronder een verhoogd risico op hartaanvallen. Boven Europa is het aantal gevaarlijke deeltjes lager, maar er kan een vage waas en geur van rook worden waargenomen. De …

Canadese rook bereikt Nederland Read More »

Amerikaans advies voor het omgaan met rook door bosbranden

Bron: healthmatters.nyp.org Vanwege de honderden bosbranden in Oost-Canada is de luchtkwaliteit in staten van het Midwesten tot het Noordoosten, inclusief New York, erg ongezon. Deze regio’s zijn zelfs gehuld in een gele waas. De hoofdzorg is fijnstof, het inademen van fijnstof kan leiden tot flinke gezondheidsproblemen, zoals druk op de borst, hoesten en kortademigheid. Blootstelling …

Amerikaans advies voor het omgaan met rook door bosbranden Read More »

Rook door bosbranden Canada bedekt Verenigde Staten

Bron: abc7ny.com Rook door bosbranden in Canada heeft het noordoosten van de Verenigde Staten bedekt, waardoor miljoenen Amerikanen worden blootgesteld aan ongezonde niveaus van fijnstof. In delen van de stad New York zijn fijnstofconcentraties bereikt die voor iedereen als gevaarlijk worden beschouwd en leidt tot slecht ademhalen. Patienten in ziekenhuizen tonen verergerde symptomen zoals hoofdpijn, …

Rook door bosbranden Canada bedekt Verenigde Staten Read More »

Foto’s visualisatie luchtvervuiling

Bron: theGuardian Een samenwerking tussen digitaal kunstenaar Robin Prince en milieuwetenschapper professor Francis Pope visualiseert luchtvervuiling (PM2,5) in het dagelijks leven. De foto’s kunnen we helaas niet op onze website laten zien, klik hier voor de foto’s op de website van ‘the Guardian’.

Luchtvervuiling gelinkt aan heftige eczeem

Bron: HCPlive.com Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat blootstelling aan luchtvervuiling, met name stikstofdioxide (NO2), zwaveldioxide (SO2) en fijnstof, verband houdt met een toename van medische bezoeken voor mensen met eczeem (atopische dermatitis). De onderzoekers hebben een systematische review uitgevoerd naar de relatie tussen luchtvervuiling en het gebruik van gezondheidszorg door eczeempatiënten. Ze hebben gegevens geanalyseerd …

Luchtvervuiling gelinkt aan heftige eczeem Read More »

Schiphol doet te weinig om personeel te beschermen tegen vuile lucht

Bron: NOS Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat Schiphol te weinig doet om personeel te beschermen tegen de uitstoot van straalmotoren op de luchthaven. Werknemers staan soms dicht bij draaiende straalmotoren van vliegtuigen, wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. De plannen van Schiphol om de uitstoot te verminderen worden als onvoldoende beschouwd. De inspectie stelt …

Schiphol doet te weinig om personeel te beschermen tegen vuile lucht Read More »

Hoge stikstofdioxide concentraties vanwege gasfornuizen

Bron: medpagetoday Uit een analyse van milieucohortstudies in de Verenigde Staten is gebleken dat huizen met gasfornuizen meer dan dubbel zoveel stikstofdioxide (NO2) bevatten dan huizen met elektrische fornuizen. Opvallend was dat zelfs in de koudere maanden, wanneer verwarmingssystemen werden gebruikt, gasfornuizen nog steeds sterk verbonden waren met hogere NO2-niveaus. Hoewel 70% van de huizen …

Hoge stikstofdioxide concentraties vanwege gasfornuizen Read More »

Rapport literatuuronderzoek binnenklimaat zorginstellingen gepubliceerd

Bronnen: binnenklimaat en expertisecentrum verduurzaming zorg Vorige week is het rapport gepubliceerd van het literatuuronderzoek dat TNO, de TU Delft, Technische Universiteit Eindhoven en de Hogeschool Utrecht hebben uitgevoerd om in kaart te brengen aan welke eisen zorginstellingen moeten voldoen om een optimaal binnenklimaat te bieden aan cliënten en medewerkers. Op basis van dit onderzoek …

Rapport literatuuronderzoek binnenklimaat zorginstellingen gepubliceerd Read More »

Groen Links Nijmegen wil verbod houtstook bij code Oranje/Rood

Als de Stookwijzer code ‘Oranje’ of ‘Rood’ aangeeft, moeten we geen hout stoken, vindt GroenLinks Nijmegen. “Mensen met luchtwegklachten kunnen zich nauwelijks beschermen tegen rookoverlast. Houtstook is bovendien een grote bron van luchtverontreiniging voor alle Nijmegenaren. GroenLinks Nijmegen wil hiermee in de voetsporen treden van Amersfoort, waar een dergelijk verbod al geldt. “Bij code Oranje of …

Groen Links Nijmegen wil verbod houtstook bij code Oranje/Rood Read More »

Fijnstof veroorzaakt oxidatieve stress reacties in de longen

Bron: phys.org Een nieuw onderzoek van het Max Planck Institute for Chemistry onthult dat fijnstof, ook wel bekend als PM2.5, oxidatieve stress in de longen kan veroorzaken. Oxidatieve stress zorgt voor beschadigingen aan alle celdelen, en ontstaat bijvoorbeeld bij roken, overmatig alcohol gebruik en te lang zonnen. De bevindingen suggereren dat de huidige methoden om …

Fijnstof veroorzaakt oxidatieve stress reacties in de longen Read More »

Ook meeroken in buitenlucht is schadelijk

Bron: nederlandrookvrij.nl Meeroken in de buitenlucht lijkt onschuldig, maar is dat niet. Een onderzoek uitgevoerd door onder andere het RIVM en Trimbos-instituut laat zien dat niet-rokers ook buiten nicotine binnenkrijgen als anderen in hun omgeving roken. De nicotine kan zelfs nog aanwezig zijn nadat er niet meer wordt gerookt. Het doel van het onderzoek is …

Ook meeroken in buitenlucht is schadelijk Read More »

Nieuwe studie linkt luchtvervuiling aan dementie

Bron: Forbes Volgens een recent onderzoek van de University of California San Diego is er een verband tussen luchtverontreiniging en cognitieve achteruitgang en dementie. De onderzochte luchtverontreinigingen zijn fijne deeltjes materie (PM 2.5) en stikstofdioxide (NO2). Hogere niveaus van deze luchtverontreinigingen kunnen afkomstig zijn van verschillende bronnen, zowel binnenshuis (koken, roken) als buitenshuis (industriële en …

Nieuwe studie linkt luchtvervuiling aan dementie Read More »

Tientallen Rotterdamse scholen, crèches en tehuizen staan te dicht op drukke wegen

Bron: OpenRotterdam Uit onderzoek van platform Investico in samenwerking met Vers Beton en OPEN Rotterdam blijkt dat kwetsbare baby’s, kinderen en ouderen in Nederland worden blootgesteld aan te grote hoeveelheden fijnstof. Dit is schadelijker voor de gezondheid dan eerder werd gedacht. Ondanks een versoepeling van GGD-normen bevinden sommige instellingen zich nog steeds in de gevarenzone. …

Tientallen Rotterdamse scholen, crèches en tehuizen staan te dicht op drukke wegen Read More »

Koken vervuilt je huis meer dan je lief is

Bron: plusmagazine Experts waarschuwen dat de renovatie van huizen om ze energiezuiniger te maken risico’s met zich meebrengt als de ventilatie niet goed geregeld is. Luchtdichte huizen moeten goed geventileerd worden om binnenshuis luchtverontreiniging te voorkomen, vooral bij het koken. Een mechanisch ventilatiesysteem, zoals een afzuigkap, kan de blootstelling aan fijnstof verminderen, maar het moet …

Koken vervuilt je huis meer dan je lief is Read More »

Meer dan duizend scholen, kinderdagverblijven en sportvelden staan te dicht bij drukke weg: ‘Kinderen zijn extra kwetsbaar’

Bron: DeGelderlander, eenvandaag Meer dan duizend scholen, kinderdagverblijven, sportvelden en verzorgingshuizen staan in vieze lucht: ‘Zomers kunnen we de ramen niet openzetten’. Bijvoorbeeld omdat ze bij een drukke weg staan. Gemeente laten wel woningen bouwen op dit soort plekken. Uit onderzoek van EenVandaag en het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico blijkt dat er op 2.039 locaties …

Meer dan duizend scholen, kinderdagverblijven en sportvelden staan te dicht bij drukke weg: ‘Kinderen zijn extra kwetsbaar’ Read More »

Artikel over aanpak mondiale luchtverontreiniging door stikstof wint de International Frontiers Planet Prize

Bron: pbl Een artikel over het verminderen van luchtverontreiniging door stikstof heeft de International Frontiers Planet Prize gewonnen. Het artikel, getiteld “Abating ammonia is more cost-effective than nitrogen oxides for global mitigation of particulate matter (PM2.5) air pollution”, is geschreven door Professor Baojing Gu van de Zhejiang Universiteit in China en mede-auteur Hans van Grinsven …

Artikel over aanpak mondiale luchtverontreiniging door stikstof wint de International Frontiers Planet Prize Read More »

Niet alleen omwonende worden onvoldoende beschermd tegen uitstoot

Bron: longfonds Het Longfonds steunt het recente kritische rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid waarin wordt aangegeven dat de gezondheid van omwonenden van industriële bedrijven momenteel onvoldoende wordt beschermd tegen de schadelijke uitstoot. Het rapport toont aan dat de overheid momenteel op alle niveaus (landelijk, provinciaal en lokaal) onvoldoende kritisch is op de gevolgen van …

Niet alleen omwonende worden onvoldoende beschermd tegen uitstoot Read More »

Luchtvervuiling doodt elk haar 1200 kinderen in Europa

Bron: mo.be Uit nieuwe cijfers van het Europese Milieuagentschap (EEA) blijkt dat de luchtkwaliteit in Europa blijft verbeteren, maar het is nog steeds het grootste gezondheidsrisico in Europa en veroorzaakt een groot aantal vroegtijdige sterfgevallen. In 2021 wordt zo’n 97% van de stedelijke bevolking blootgesteld aan niveaus boven de richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Luchtverontreiniging …

Luchtvervuiling doodt elk haar 1200 kinderen in Europa Read More »

Rustiger rijden zorgt voor minder fijnstof en daarmee levenswinst

Bron: Open Universiteit Jaarlijks sterven wereldwijd 4,2 miljoen mensen aan de gevolgen van fijnstof, waarvan 5% wordt veroorzaakt door slijtage van banden. Autobanden slijten af ​​en produceren per wereldburger gemiddeld 0,8 kilo slijtstof per jaar, wat leidt tot micro- en nanoplastics in het milieu. Rustig rijden, minder hard optrekken bij het stoplicht, rustiger de bocht …

Rustiger rijden zorgt voor minder fijnstof en daarmee levenswinst Read More »

64 miljoen Amerikanen wonen in gebieden met gevaarlijke fijnstofpieken

Bron: thehill.com Uit nieuw onderzoek naar de luchtkwaliteit blijkt dat bijna 64 miljoen Amerikanen in gebieden wonen waar dagelijks pieken in deeltjesvervuiling voorkomen. Het rapport van de American Lung Association, gebaseerd op gegevens van 2019 tot 2021, toonde aan dat ongeveer 63,7 miljoen Amerikanen in 111 provincies in 19 staten woonden met slechte scores voor …

64 miljoen Amerikanen wonen in gebieden met gevaarlijke fijnstofpieken Read More »

Fijnstof vergroot kans op hartritme stoornissen en andere hart- en vaatziekten

Bron: worldnationnews.com Een recente studie van de Universiteit van Murcia en het Murcian Institute for Biosanitary Research Pascual Parrilla (IMIB) heeft aangetoond dat blootstelling aan fijnstof kan leiden tot een verhoogd risico op atriumfibrilleren (een hartritmestoornis) en andere hart- en vaatziekten. Het risico op atriumfibrilleren neemt toe tussen 2% en 18% voor elke 10 μg/m3 …

Fijnstof vergroot kans op hartritme stoornissen en andere hart- en vaatziekten Read More »

Klimaatverandering draait Amerikaanse vooruitgang in luchtkwaliteit terug

Bron: time.com Klimaatverandering verhoogt het aantal dagen met gevaarlijke luchtverontreiniging in de Verenigde Staten, vooral in het westen van het land, volgens een rapport van de American Lung Association. Hoewel de luchtverontreiniging op lange termijn verbetert door regelgeving en schonere fabrieken, nemen extreme hittegolven en bosbranden toe. Het aantal dagen met “zeer ongezonde” en “gevaarlijke” …

Klimaatverandering draait Amerikaanse vooruitgang in luchtkwaliteit terug Read More »

Luchtvervuiling en hitte gelinkt aan slechte slaapkwaliteit

Bron: bqprime.com Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Sleep Health laat zien dat luchtvervuiling, warmte en hoge niveaus van koolstofdioxide en omgevingsgeluid allemaal onze slaapkwaliteit negatief kunnen beïnvloeden. Het onderzoek, dat een groep van 62 deelnemers volgde gedurende twee weken met behulp van activiteitsmonitors en slaaglogs, wees uit dat hogere niveaus van luchtvervuiling, koolstofdioxide, geluid …

Luchtvervuiling en hitte gelinkt aan slechte slaapkwaliteit Read More »

Levenslange gezondheidseffecten luchtvervuiling

Bron: imperial.ac.uk Een nieuw rapport, opgesteld door onderzoekers van de Environmental Research Group van het Imperial College London, benadrukt de impact van luchtvervuiling op de gezondheid gedurende het hele leven, vanaf vóór de geboorte tot aan ouderdom. Het rapport onderstreept de ernstige en levensbeperkende risico’s van luchtvervuiling en hoe het de fysieke en mentale gezondheid …

Levenslange gezondheidseffecten luchtvervuiling Read More »

Luchtkwaliteit in Europa: hoe een sterke industriele richtlijn (RIE) levens kan redden en geld kan besparen.

Bron: energyandcleanair.org en kennis centrum europadecentraal Europa’s industriële-vervuilingsregulering was altijd vooruitstrevend, maar is de afgelopen jaren verzwakt door zwakke normen, mazen in de wet en een cultuur die soepele limieten handhaaft. Dit heeft geleid tot een situatie waarin de uitstootreductie van de industrie ver achterblijft bij wat technisch haalbaar is, wat ten koste gaat van …

Luchtkwaliteit in Europa: hoe een sterke industriele richtlijn (RIE) levens kan redden en geld kan besparen. Read More »

In kaart gebracht: wereldwijde luchtvervuiling

Bron: elements.visualcapitalist.com De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat luchtvervuiling jaarlijks leidt tot 7 miljoen vroegtijdige sterfgevallen. Particulate matter met een diameter van 2,5 micron of kleiner (PM2.5) wordt beschouwd als de meest schadelijke vorm van luchtvervuiling vanwege de negatieve effecten op de gezondheid, zoals hartziekten, beroertes, longkanker en chronische luchtwegaandoeningen. In 2019 woonde slechts 1% van …

In kaart gebracht: wereldwijde luchtvervuiling Read More »

‘Overheden moeten omwonenden beter beschermen tegen gezondheidsrisico’s industrie’

Bron: nrc Volgens een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid moeten overheden de omwonenden van industriële bedrijven beter beschermen tegen gezondheidsrisico’s die worden veroorzaakt door schadelijke uitstoot. Overheden missen de kennis, capaciteit en urgentie om adequaat te handelen. Vaak komen ze pas in actie nadat omwonenden druk uitoefenen. De Onderzoeksraad onderzocht Tata Steel, Chemours en …

‘Overheden moeten omwonenden beter beschermen tegen gezondheidsrisico’s industrie’ Read More »

Rapport onderzoeksraad: gezondheid omwonenden van industrie zou beter beschermd moeten worden

Bron: onderzoeksraad.nl De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft onderzoek gedaan naar de bescherming van burgers tegen industriële uitstoot in Nederland en hoe omwonenden worden beschermd tegen de risico’s van soms jarenlange industriële uitstoot. Uit het onderzoek blijkt dat de gezondheid van omwonenden van industrie betere bescherming verdient door bedrijven, lokale overheden en omgevingsdiensten. De onderzochte bedrijven …

Rapport onderzoeksraad: gezondheid omwonenden van industrie zou beter beschermd moeten worden Read More »

RIVM: extra maatregelen nodig voor schone lucht langs snelwegen bij Schiphol en IJmuiden

Bron: AD Het RIVM heeft in een rapport geschreven dat Nederland al voor 98 procent aan de nieuwe Europese limieten voor luchtkwaliteit kan voldoen met de huidige regels en maatregelen. Echter, er zijn volgens het RIVM nog extra maatregelen nodig langs snelwegen, bij Schiphol en Tata Steel in IJmuiden om de luchtkwaliteit verder te verbeteren. …

RIVM: extra maatregelen nodig voor schone lucht langs snelwegen bij Schiphol en IJmuiden Read More »

Terneuzen zoekt partners om luchtkwaliteit te verbeteren

Bron: schoneluchtakkoord.nl De gemeente Terneuzen in Zeeland heeft het Schone Lucht Akkoord ondertekend, ondanks dat de luchtkwaliteit voldoet aan de Europese normen voor luchtkwaliteit. De luchtkwaliteit voldoet niet aan de advieswaarden voor luchtkwaliteit van de Wereldgezondheidsorganisatie. De gemeente ligt langs de drukbevaren route van de wereldhaven Antwerpen en aan het Kanaal Gent-Terneuzen, met een grote …

Terneuzen zoekt partners om luchtkwaliteit te verbeteren Read More »

Luchtkwaliteit op basisscholen slecht: leerlingen hebben driekwart van de tijd te weinig zuurstof, met tot gevolg een 13% lagere kans op havo- /vwo-advies

Bron: EenVandaag De luchtkwaliteit in Nederlandse klaslokalen is ondermaats. Kinderen zitten gemiddeld driekwart van de tijd in lokalen met te veel CO2 en dus te weinig zuurstof. Daardoor blijven ze achter in hun ontwikkeling, met grote gevolgen voor individu én maatschappij. Begin 2018 plaatsten onderzoekers van de Universiteit Maastricht sensoren in 270 klaslokalen in 27 …

Luchtkwaliteit op basisscholen slecht: leerlingen hebben driekwart van de tijd te weinig zuurstof, met tot gevolg een 13% lagere kans op havo- /vwo-advies Read More »

Stikken in het stof van de varkenshouderij. ‘Op slechte dagen kun je niet in de tuin werken’

Bron: NRC Dat de natuur lijdt onder een teveel aan stikstof, is bekend. Maar dat stikstof ook slecht is voor de gezondheid, krijgt in het stikstofdebat amper aandacht. Het College van Rijksadviseurs, dat advies geeft over ruimtelijke ordening, riep bemiddelaar Remkes afgelopen september op meer aandacht te besteden aan de gezondheidseffecten van stikstof. Remkes wijdde …

Stikken in het stof van de varkenshouderij. ‘Op slechte dagen kun je niet in de tuin werken’ Read More »

‘Kachels zijn net kleine Tata Steel-fabriekjes’

Bron: AD De houtstook kachel heeft een gezellig imago en wordt gezien als alternatief om het huis goedkoper warm te houden. “Maar wat er uit die pijp komt is allerminste gezellig” zegt Dieter Pientka, “Zo’n kachel is een kleine chemische fabriek. En dat vaak midden in een woonwijk”. Woensdag 2 november heeft de Raad van …

‘Kachels zijn net kleine Tata Steel-fabriekjes’ Read More »

99 procent van het klimaatnieuws gaat over 0,04 procent van de atmosfeer: CO₂. Maar er hangt meer urgents in de lucht!

Bron: de Correspondent Een hele korte samenvatting van een uitgebreid artikel over waarom we meer over aerosolen (fijnstof) zouden moeten weten. Lees het artikel vooral in zijn geheel via de Correspondent. Of het nu gaat over wolken in de lucht, bloempjes in de wei, klimaatverandering, luchtvervuiling, geo-engineering, stikstofproblematiek, alzheimer, longkanker, de covid-epidemie, vuurwerk, Saharazand op …

99 procent van het klimaatnieuws gaat over 0,04 procent van de atmosfeer: CO₂. Maar er hangt meer urgents in de lucht! Read More »

In heel Nederland kans op smog door fijnstof.

Bron: zorgkrant.nl Door paasvuren in Duitsland en het oosten van Nederland geeft het RIVM voor heel Nederland een stookalert af. Vanaf zaterdag 16 april in heel Nederland kans op smog door fijnstof. De luchtkwaliteit is hierdoor ‘onvoldoende’ tot ‘slecht’. In Duitsland worden paasvuren traditiegetrouw op donderdag en vrijdag aangestoken. Hierdoor kunnen de fijnstofconcentraties al voor …

In heel Nederland kans op smog door fijnstof. Read More »

A ‘new era of air pollution’ in the tropics could have a huge toll

Source: New York Times Urban air pollution in the tropics is rapidly increasing and will lead to hundreds of thousands of preventable deaths if stronger regulations are not put in place, according to a new study. Some 180,000 premature deaths in large tropical cities in 2018 alone were attributable to increased exposure to pollutants since …

A ‘new era of air pollution’ in the tropics could have a huge toll Read More »

Wonen naast stadspark gelinkt met kleinere kans op beroerte

Bron: scientias.nl Een studie in Spanje linkt blootstelling aan NO2, fijnstof PM2,5, en roet met een verhoogde kans op beroerte. Wonen naast een park vermindert de kans op een beroerte met 16%. Wetenschappers onderzochten de uitstoot van NO2, fijnstof (PM2,5) en roet en het verband met een beroerte. “Elke 10 µg/m3 toename van NO2 in …

Wonen naast stadspark gelinkt met kleinere kans op beroerte Read More »

96 procent van stedelingen in EU blootgesteld aan fijnstof boven grenswaarde

Bron: hln.be Hoewel de uitstoot door de coronabeperkingen is gedaald, wordt 96 procent van de stedelingen in de Europese Unie nog blootgesteld aan fijnstofconcentraties die boven de WHO grenswaarden liggen. Dat meldt het Europees Milieuagentschap (EEA) vrijdag 1 april in een rapport. Volgens de nieuwe normen die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in september aanscherpte, mogen de …

96 procent van stedelingen in EU blootgesteld aan fijnstof boven grenswaarde Read More »

Longfonds wil houtstookvrije wijken voor gezondere lucht

Bron: stadszaken.nl Het Longfonds vindt dat slechte luchtkwaliteit geen reden moet zijn om te verhuizen. Gemeenten moeten een gevoeliger bestemmingenbeleid ontwikkelen. Mogelijke oplossingen zijn houtstookvrije wijken, slooppremies en het uitfaseren van biomassacentrales en veeteelt nabij gevoelige bestemmingen. De luchtkwaliteit in Nederland staat er niet goed voor. De Gezondheidsraad constateerde in 2018 dat jaarlijks 12.000 mensen …

Longfonds wil houtstookvrije wijken voor gezondere lucht Read More »

Digital screens to help monitor London’s air quality

Source: Imperial College London A new pilot study integrates air quality sensors into digital advertising displays in London. The goal is to have a scalable network to better monitor London’s air quality, and thereby also inform the citizens of London about the cleanliness of the air they breathe. Setting up a networkBreathe London is a …

Digital screens to help monitor London’s air quality Read More »

Update: omgevingsdienst Regio Nijmegen

Bron: nijmegen.nl Na onafhankelijk onderzoek zeggen zowel de gemeente Nijmegen als de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ORDN) de uitkomsten een aanbevelingen te zien als basis voor verbeteringen en vervolgacties. Beide instanties kregen kritiek toen afgelopen zomer bleek dat asfaltfabriek APN te veel schadelijke stoffen uitstoot. Later kwam ook nog naar buiten dat een kritische milieudeskundige, welke …

Update: omgevingsdienst Regio Nijmegen Read More »

Binnenkort 100 snuffelfietsen in Zeeland

Bron: BNdeStem en pzc.nl Nadat een proef met 20 snuffelfietsen (een fiets met een kastje wat fijnstof, luchtvochtigheid en temperatuur meet) in Zeeland een succes is gebleken wordt deze uitgebreid naar 100 snuffelfietsen. Het succes ligt hem vooral in de de aandacht voor, en daarmee het toegenomen bewustzijn over fijnstof. Eerste proefAnnelien en de andere …

Binnenkort 100 snuffelfietsen in Zeeland Read More »

Gezondheidsrisico’s blijven voor miljoenen Nederlanders, ondanks schonere lucht

Bron: rtl Ondanks alle maatregelen die het kabinet en lokale overheden de komende jaren nemen, worden ook in 2030 nog miljoenen Nederlanders blootgesteld aan ‘ongezonde’ lucht. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ondanks het succes van het schone lucht akkoord worden ook in 2030 nog …

Gezondheidsrisico’s blijven voor miljoenen Nederlanders, ondanks schonere lucht Read More »

Maatregelen Schone Lucht Akkoord werken, doel komt in zicht

Bron: RIVM Maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren hebben effect. Gemiddeld leven we in Nederland door deze maatregelen 3,5 maand langer in 2030. Het doel is een gezondheidswinst van 50% in 2030 ten opzichte van 2016. Met de huidige maatregelen komt Nederland in de buurt van dat doel. Nog meer gezondheidswinst is mogelijk als verdergaande …

Maatregelen Schone Lucht Akkoord werken, doel komt in zicht Read More »

Kritiek op onderzoek naar omgevingsdienst Nijmegen: ‘Wij willen nu oplossingen’

Bron: deGelderlander De werkwijze van zowel omgevingsdienst ODRN en de aansturing door de gemeente Nijmegen moet beter. Dat wordt nog eens bevestigd door een extern onderzoek. Maar duidelijke oplossingen zijn er nog steeds niet. De Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN) ligt al langere tijd onder vuur door de trage manier waarop die om is gegaan met …

Kritiek op onderzoek naar omgevingsdienst Nijmegen: ‘Wij willen nu oplossingen’ Read More »

Exercise can build up your brain. Air pollution may negate those benefits.

Source: New York Times People who worked out in even moderately polluted air did not show the kinds of brain improvements tied to a lower risk of dementia. The benefits of working outWork out in polluted air and you may miss out on some of the brain benefits of exercise, according to two, large-scale new …

Exercise can build up your brain. Air pollution may negate those benefits. Read More »

GGD: lucht in Gelderland schoner, maar nog niet gezond

Bron: deGelderlander Er zijn meer maatregelen nodig om luchtvervuiling te verminderen, met name die door houtstook en landbouw. Daarvoor pleiten de drie GGD’en in Gelderland. De lucht in de provincie is schoner dan een aantal jaren geleden, maar nog nergens gezond.  Gemiddeld gaan inwoners van Gelderland elf maanden eerder dood door luchtvervuiling dan wanneer de …

GGD: lucht in Gelderland schoner, maar nog niet gezond Read More »

Meten of modelleren?

Bron: milieu.vvm.info Column van Antoine Heideveld (voorzitter VVM), waarin hij betoogt dat we in Nederland meer gebruik moeten maken van metingen, in plaats van af te gaan op wat modellen ons vertellen. Zo! 2022 is begonnen. Met bijzonder veel berichten over het milieu in de media. Van het ontbreken van een natuurvergunning voor Schiphol, tot …

Meten of modelleren? Read More »

Study: higher PM2,5 and greenness associated with higher incidence of childhood ADHD

Source: news-medical.net and sciencedirect.com A paper published in Environment International with data from 37,000 children from Vancouver found that Children living in areas with higher air pollution due to PM2.5 particles and very low levels of green space might have up to 62% increased risk of developing ADHD. On the contrary, children living in greener and less …

Study: higher PM2,5 and greenness associated with higher incidence of childhood ADHD Read More »

Shopping Cart